Historia

Cumulus Resort ennen - ja varsinkin nyt

Suosikkiketju syntyy

Vuonna 1965 avattiin Rantasipi-ketjun (nyk. Cumulus Resortensimmäinen hotelli, jonka lomailijat ja erityisesti perheet ottivat pian omakseen. Muutaman vuoden kuluttua avattiin Suomen ensimmäinen kokoushotelli, Rantasipi Joutsenlampi.

Useiden vuosien ajan Rantasipi-ketju tunnettiin suosittuna korpihotelliketjuna, jonka pääasiakasryhmät olivat loma- ja kokousasiakkaat. Vähitellen Rantasipi-hotelleja alkoi nousta myös kaupunkeihin, kunnes 1997 Rantasipi päätettiin palauttaa takaisin juurilleen – eli kauniiseen suomalaiseen maisemaan, lähelle luontoa.

Nykyään Rantasipi-hotellit tunnetaan Cumulus Resort -nimellä. Cumulus Resort -ketjun lomakohteet tarjoavat vierailleen rentouttavan irtioton arjesta. Cumulus Resort -hotelleissa nautit hyvästä palvelusta, ylellisestä hemmottelusta ja hotelliloman helppoudesta – unohtamatta yksilöllisten kohteiden monipuolisia liikunta- ja vapaa-ajanmahdollisuuksia.

Imatran Valtionhotelli – pala kulttuurihistoriaa

Vuonna 1903 vihittiin käyttöön arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema jugendlinna, josta tuli upean ulkomuotonsa sekä läheisten Imatran kuohujen vuoksi Suomen ensimmäinen matkailun ykköskohde. Kulttuurihistoriallisissa maisemissa Imatrankosken partaalla sijaitseva upea Linnahotelli moderneine hemmottelukylpylöineen on edelleen yksi kansallisaarteistamme.

Kuohuvan Imatrankosken varrella sijaitseva Imatran Valtionhotelli on monelle satulinna, jonka houkuttelevat parvekkeet, salaperäiset tornit ja salamyhkäiset salit vievät vierailijan kansallisromanttisiin tunnelmiin. 1800-luvun lopulla Imatra oli Suomen suosituin matkailukohde. Suurin matkailijavirta tuli ennen Suomen itsenäistymistä ja vielä sen jälkeenkin Venäjältä. Keisarillinen Pietarin ylimystö, korkeat diplomaatit, upseerit ja suuret taiteilijat viihtyivät Imatralla, mutta olivat vaativia asiakkaita. Tämä pisti paikkakunnan ihmiset rakentamaan ensin majataloja ja kestikievareita ja sitten täyshoitoloita sekä hotelleja.

Mutta osattiin sitä aiemminkin – jo Ruotsin vallan ja Kustaa Vaasan aikana. Vuosina 1545–50 Viipurin läänissä oli 12 kapakoitsijaa, joiden oli määrä asettua kestittämään kulkijoita yleisten teiden varsille ja tarjoamaan heille yösijaa. Varsinainen kestikievarilaitos syntyi 1600-luvulla, vaikka nykyisen kaltaista huvimatkailua ei kuitenkaan vielä ollut. Kestikievarin tuli tarjota kruunun virkamiehille ilmaista majoitusta, kyytiä ja ruokaa. Muuten ei liikuttu kuin asialla: joko mentiin kalaan, metsälle, sotimaan tai kauppaa tekemään. Pietari Brahen aikaan 1600-luvulla kestikievarilaitos ja ensimmäinen majatalo saatiin myös Jääsken kihlakuntaan, jonka yksi "pahaisista paikkakunnista" oli Imatra.

Imatra nousi ensimmäisen kerran matkailumaineeseen vuonna 1772, kun keisarinna Katariina Suuri teki retken koskimaisemiin. Keisarinnan seurue oli näyttävä karavaani Karjalan teillä. Mukana oli yli kaksikymmentä henkilöä: kreivejä, hovinaisia, hovikirurgi ja juomanlaskija. Seuruetta kuljetti 26 loistovaunua ja 129 ratsukkoa. Katariinan ajankuluksi ja silmäniloksi laskettiin tynnyreitä ja koskiveneitä koskesta alas. Tästä tulikin yleinen tapa viihdyttää keisarillisia vieraita Imatralla. Muistona keisarillisista ajoista Imatran Valtionhotellista löytyy vielä tänäkin päivänä "Keisarisali".

Taival hollituvasta lomakeitaaksi

Suomen ensimmäinen "matkailuhotelli" valmistui nykyisen Valtionhotellin paikalla vuonna 1846. Tuolloin sitä kutsuttiin hollituvaksi. Enintään viiden hengen majoitustilat olivat vaatimattomat, kaksi huonetta ja ruokasali. Ikkunoista avautui kuitenkin hieno näköala suoraan koskelle. 1871 hollituvan tilalle valmistui sveitsiläistyylinen puutalo, oikea hotelli siis. Vierashuoneita oli 44 ja ruokailijoita saliin mahtui sata.

Jo 1800-luvulla viipurilaisille tarjottiin modernilta kuulostavia pakettimatkoja. Ensin matkustettiin höyrylaivalla Viipurista Juustilaan ja sieltä toisella laivalla Rättijärvelle. Loppumatka kopisteltiin hevosvaunuilla. Pietarista pakettimatkat tehtiin junalla. Mikäli junalla idästä tulevilla oli vain menolippu, junan henkilökunta valpastui oitis. Kyseessä saattoi olla neito tai nuorukainen, joka oli valmis onnettoman rakkauden tai muun epäonnen vuoksi heittäytymään epätoivoissaan Imatran koskeen.

Vanha puuhotelli sai viereensä 1893 puurakenteisen Hotel Cascaden, jonka vihkijäisissä olivat läsnä suomalaiset eturivin kansallisromantikot Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Louis Sparre ja Juhani Aho. Hienostohotelliin tuli vieraita Pietarista, Helsingistä ja Viipurista. Paikkakuntalaisista ainoastaan apteekkari ja nimismies saivat kunnian tulla kutsutuiksi.

Jo seuraavana vuonna uusi hotelli paloi. Myös viereinen vanha puuhotelli paloi vuonna 1901. Näin 1903 nousi paikalle uljas jugendlinna, jota voi onneksi tänäkin päivänä ihailla rakennus- ja kulttuurihistoriallisena monumenttina. Arkkitehti Usko Nyströmin piirustuksista syntynyt luomus sai ensin nimen Grand Hotel Cascade, mutta suomentui pikaisesti Imatran Valtionhotelliksi. Hotelli kelpasi heti jopa nirsoille pietarilaisille, olihan siellä alusta alkaen yksilölliset huoneet, keskuslämmitys, juokseva vesi ja sekä omalla generaattorilla toimiva sähkövalaistus.

Hotellilla on vuosien saatossa ollut muitakin rooleja kuin majoitustilana toimiminen. Sisällissodan aikana se toimi sotilassairaalana, talvisodan aikaan Valtionhotellissa piti majaa Kannaksen armeijan esikunta ja jatkosodan aikana päämajan sotilashallinto-keskus. Kellarissa sijaitsi Imatran ilmapuolustuskeskus.

1970-luku oli loistokausi Imatran Valtionhotellille. Juhlia oli reippaasti, ruletti pyöri ja viinaan tuhlattiin rahaa. Svetogorskin rakennustyömaa toi vipinää Imatran yöelämään, jonka itseoikeutettu keskus oli Valtionhotelli. Vuonna 1982 Oy Alko Ab osti hotellin ja restauroi sen entiseen asuunsa Alkon 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Entisöity hotelli avattiin syksyllä 1987.

Nimekäs vieraslista kautta aikojen

Vuosisadan alun tyyliin sisustettu ravintola Linnasali on ollut monien pitojen paikka. Sinne on helppo kuvitella aikanaan Imatralla viihtyneet venäläiset säveltäjämestarit Tsaikovski, Skrjabin sekä Stravinski. He hämmentyivät kosken voimasta ja inspiroituivat siitä luomistyöhön. Myös saksalaisen oopperan suuren nimen Wagnerin kerrotaan olleen Imatralla vuonna 1863. Venäläisen sanamestarin Anton Tsehovin näyttelijävaimo Olga Knipper-Tsehova kirjoitti miehelleen Imatralta kirjeen maaliskuussa 1901:

"Sää oli ihmeellinen. Aurinko, lämpö ja ilman puhtaus sanoin kuvaamaton. Hotellissa oli vain meidän seurueemme. Kuljeskeltiin, ihailtiin kesytöntä Imatraa sähkövalossa – fantastista, karmivaa ja kaunista. Rannalle saattoi jäädä tuntikausiksi – siitä ei saanut silmiään irti. Kylmä siinä kuitenkin tuli pitkään istuessa. Kunnollisuuden, puhtaan, työteliään, rauhallisen ja hyvin järjestetyn elämän tuntu on Suomessa hirveän mukavaa, mutta kansasta puuttuu viehätys".

Imatralla viihtyivät muutkin kuin taiteen tekijät. Seitsenkertainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Giacomo Agostini sai 1970-luvun alkuvuosina suomalaiset naiset sekaisin piipahtaessaaan legendaarisissa Imatran Ajoissa. Valtionhotellin toisenlainen hurmuri oli aikoinaan taiteellinen keittiömestari Matti Wist, joka kehitti kalevalaisia illallisia ja Pohjan pitoja talon jugendhenkeen sopivaksi. Menut oli riimitetty kansanrunojen tyyliin ja tarjoilu oli suomalais-karjalaista. Valtionhotellin syvin olemus on hyvin kalevalainen ja kuvastaa ympäristön sotaisaa historiaa, myyttien syntyä, rajaseutua ja suomen kieltä. Venäjän ajasta kielii niin ikään moni asia, ja sitä on kuvannut kirjailija ja hotellin hyvä hengetär Laila Hirvisaari Imatra-sarjassaan ja erityisesti kirjassa Grand Hotel.

Yksi Valtionhotellin vakituisista vieraista on valtioneuvos Riitta Uosukainen, eduskunnan entinen puhemies, ministeri ja kansanedustaja. Uosukainen on puolisoineen ottanut monta vierasta vastaan Valtionhotellin lukusalissa. "Siitä on tullut eräällä tavalla kotimme jatke", hän sanoo. Uosukaisen kuuntelijoina ovat olleet milloin omat tukijoukot, milloin sähkölaitosväki, kätilöt, ATK-väki, sihteerit, zonta-naiset ja soroptimistit, rotaryt, seurat tai järjestöt, jotka ovat saaneet kuulla valtioneuvoksen sanomaa upealla suomen kielellä kerrottuna. Liekö kokoontumisten jälkeen istuttu iltaa Imatran Big Band -festivaalirytmien soidessa taustalla...? Tervetuloa Imatralle!