Historia

Cumulus Resort ennen - ja varsinkin nyt

Suosikkiketju syntyy

Vuonna 1965 avattiin Rantasipi-ketjun (nyk. Cumulus Resortensimmäinen hotelli, jonka lomailijat ja erityisesti perheet ottivat pian omakseen. Muutaman vuoden kuluttua avattiin Suomen ensimmäinen kokoushotelli, Rantasipi Joutsenlampi.

Useiden vuosien ajan Rantasipi-ketju tunnettiin suosittuna korpihotelliketjuna, jonka pääasiakasryhmät olivat loma- ja kokousasiakkaat. Vähitellen Rantasipi-hotelleja alkoi nousta myös kaupunkeihin, kunnes 1997 Rantasipi päätettiin palauttaa takaisin juurilleen – eli kauniiseen suomalaiseen maisemaan, lähelle luontoa.

Nykyään Rantasipi-hotellit tunnetaan Cumulus Resort -nimellä. Cumulus Resort -ketjun lomakohteet tarjoavat vierailleen rentouttavan irtioton arjesta. Cumulus Resort -hotelleissa nautit hyvästä palvelusta, ylellisestä hemmottelusta ja hotelliloman helppoudesta – unohtamatta yksilöllisten kohteiden monipuolisia liikunta- ja vapaa-ajanmahdollisuuksia.

Laajavuoren matkassa 1960-luvulta nykypäivään

1960-luvulla alettiin suomalaiseen hotellitarjontaan hakea uusia, kiinnostavia tuulia. Maineikas – ja kenties Suomen tunnetuin hotelli – Rantasipi Laajavuori –  avattiin Jyväskylän luonnonläheiseen Laajavuoreen vuonna 1969. Moderni maisemahotelli oli ketjun ensimmäinen kaupunki- ja kokoushotelli, jossa saman katon alta löytyi kaikki, mitä yritysasiakas tarvitsi: kokous-, majoitus- ja ravintolapalvelut. Suomessa tämä oli täysin ainutlaatuista. Lisäksi Laajavuoresta löytyi koko maakunnan ainoa yökerho, Pikkulintu, jossa tanssittiin ja luotiin suhteita paitsi kokous- ja edustusvieraitten myös paikallisten tanssiasiakkaiden voimin.

Visuaaliseksi tunnuksekseen Laajavuori sai Salitintin, hippihenkisen sipilinnun, jossa kiteytyi 60- ja 70-lukujen taitteen elämänfilosofia: tärkeintä on hyvä fiilis, joka parhaimmillaan leijui ilmassa paksuna kuin plyyshimatto. Matti Louhen Rantasipi-ketjulle suunnittelemat, KOP:n oravaakin tunnetummat lintuhahmot muodostivat aikakauteen sopivan raflakahlaajien heimon, Tringa Restaurantin.

Kävijäkunta laajenee ja monipuolistuu

Alkuajoista lähtien Rantasipi Laajavuoressa tapahtumilla oli tärkeä ja vetovoimainen merkitys. Muotinäytökset, koulutukset, asiakastilaisuudet ja teemajuhlat kiinnostivat hotellivieraita, joiden viihtymisestä vastasivat lisäksi maamme eturivin artistit ja orkesterit sekä tuolloin vielä eksoottiset ulkomaalaiset muusikot. Laajavuoren maine suosittuna maisemahotellina kiiri yhä laajemmalle, minkä myötä hotelliin halusi tutustua myös moni poikkeuksellisen arvovaltainen vieras. Kun presidentti Urho Kekkonen oli tulossa vierailulle, paikalle oli tilattu valokuvaaja ikuistamaan tämä historiallinen tilanne. Harmillista kyllä, talonmiehen pikkutyttö sattui kirmaamaan juuri samalla hetkellä ohi punaisissa kumisaappaissaan, jotka nekin tuli tallennettua presidentin potrettiin. Luultavasti tunnetuin 1976 historiankirjoihin jäänyt vieras oli kuningatar Elisabeth, joka nautti Laajavuoressa valmistetun lounaan läheisillä Haukanmaan tiluksilla.

Vauhti kiihtyy kohti 80-lukua

Hotellin vieressä sijaitseva laskettelurinne ja alueen muut aktiviteetit houkuttelivat paikalle muitakin kuin kokousvieraita, ja vähitellen Laajavuoren löysivät myös perheet ja vapaa-ajanlomailijat. Hotellin laajennus valmistui 1976, jolloin huonemäärä kasvoi ja hotelliin saatiin uima-allasosasto, 4 saunaa, 2 squash-kenttää sekä Aulabaari. Laajavuori pystyi vastaamaan myös perheiden ja vapaa-ajanmatkustajien tarpeisiin entistä paremmin. Vauhdikkaalla ja kostealla 1980-luvulla suurin osa vieraista oli kuitenkin edelleen yritysasiakkaita, joiden raskasta työtaakkaa kevensivät pitkät lounaat ja rentouttava iltaohjelma. Ajanjakso oli koko hotelli- ja ravintola-alalla nousujohteinen, ja myös Laajavuoressa elettiin entistä suurempien ja suositumpien tapahtumien aikaa. Mm. viisikymmentäluvulla startanneet Jyväskylän Suurajot, legendaariset Sambakarnevaalit, Aurinkotyttökilpailu sekä Finlandia Marathon keräsivät uskollisia kävijöitä kauempaakin Suomesta ja ulkomailta.

Isojen muutosten 90-luku

Vauhtivuosikymmenten jälkeen 90-luvulla meno rauhoittui. Talouden vaikea tilanne vaikutti suoraan varsinkin kokousjärjestäjiin, minkä takia hotellia ja koko Rantasipi-ketjua alettiin uudistaa. Keväällä 1990 Laajavuoreen avattiin uudentyyppinen yökerho Monte Carlo, joka henki kansainvälistä ja ennen kaikkea välimerellistä tunnelmaa casino- ja rallihengessä. Hotelli koki monia muitakin uudistuksia, joiden myötä toiminta alkoi taas kasvaa ja monipuolistua entisestään.

Rantasipi Laajavuori

Lamasta selvittyään suomalaiset loma- ja yritysmatkustajat palasivat hotelleihin, ja kokoukset, tapahtumat ja vapaa-ajanmatkustus saivat kävijämäärät jälleen toivottuun nousuun. Rantasipi Laajavuoren suosio oli säilynyt ennallaan, ja uudelle vuosituhannelle ponnistettiin hyvässä vauhdissa. Heti vuonna 2000 Laajavuoreen saapui arvovaltainen seurue, kun vieraiksi saatiin kaikki Itämeren alueen presidentit Martti Ahtisaaren johdolla. Olihan Laajavuoressa toki aiemminkin vieraillut monia silmäätekeviä, mainittakoon esimerkiksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa sekä Monacon ruhtinas Albert.

Vuonna 2006 alkoi Rantasipi Laajavuoren uudistamisen kolmas rakennusvaihe, jonka yhteydessä kaikki huoneet saivat uuden ilmeen. Laajavuoren uudistaminen huipentui joulukuussa 2009, jolloin valmistui täysin uusi kylpyläosasto erilaisine saunamaailmoineen, allasbaareineen sekä fitness- ja wellnesspalveluineen. Hyvänolonkeidas on valmis!